Visionplanner vs. Power BI: sjablonen en templates

Zowel Visionplanner als Power BI heeft de mogelijkheid te werken met een standaard, welke je kunt gebruiken als ‘ondergrond’ voor de boekhoudadministraties die je inleest. In Visionplanner heet dit ‘sjabloon’, in Power BI ‘template’. 

Ter herinnering: in dit artikel kijken we in de vergelijking opnieuw niet verder dan geïmporteerde financiële data vanuit online boekhoudsoftware naar de rapportagetool, om een zo eerlijke mogelijke vergelijking te maken. 

Visionplanner 

Het sjabloon in Visionplanner richt je eenmalig in, op basis van bijvoorbeeld je standaard grootboekrekeningschema van je kantoor of bedrijf. Je kunt aan dat sjabloon een set aan dashboardpresentaties koppelen, welke je dan meteen voor deze groep klanten die gebaseerd zijn op dat sjabloon, kunt gebruiken.  

Voordelen:

  • in weinig stappen voor veel administraties in één keer een set aan dashboards aanmaken 
  • bij aanpassingen aan dashboards in het sjabloon werken deze meteen door naar alle administraties die op het sjabloon gebaseerd zijn 
  • wanneer je meerdere administraties op eenzelfde rekenschema hebt zitten als dat in jouw sjabloon gehanteerd wordt, hoef je geen grootboekrekeningen meer te koppelen aan rubrieken in Visionplanner 

Nadelen:

  • voor aanpassingen aan de dashboards, moet je altijd terug naar het sjabloon 
  • klantspecifiek maken van een dashboard via het sjabloon is erg lastig omdat deze wijzigingen meteen doorvloeien naar alle administraties die op het sjabloon gebaseerd zijn (denk aan widgets, legenda-omschrijvingen en formulenamen) 

Een eerste sjabloon in Visionplanner kost 29 euro per maand, een extra sjabloon kost 55 euro per maand. 

Power BI 

Een template in Power BI maak je in de meeste gevallen nadat je succesvol een (bijvoorbeeld) mooi managementdashboard hebt gemaakt voor een klant. Je kunt het .pbix bestand van dit dashboard opslaan als .pbit-bestand (het template-bestand) en zaken als de inrichting, relaties tussen de tabellen en de onderlinge kardinaliteit worden dan onthouden.  

Op het moment dat je een andere klant hebt, werkt een template in Power BI het beste als deze klant bijvoorbeeld dezelfde boekhoudsoftware (bijv. Exact Online) gebruikt en de data op eenzelfde wijze ingelezen worden. De ingelezen tabellen vanuit de software, zullen dan hetzelfde zijn bij Klant X als bij Klant Y. Zo heb je al een redelijke basis, om te starten met een nieuw dashboard in Power BI. 

Wat de bruikbaarheid van een template verder kan verhogen, is het gebruik van standaarden binnen het rekenschema. Dat kan op grootboekrekeningnummerbasis, op basis van categorisering (denk aan ‘omzet’ of ‘kosten’-labels die je in de boekhouding aan grootboeknummers mee kunt geven) of op basis van RGS-codering.  

Bij RGS-codering elimineer je het risico dat op identieke grootboekrekeningnummers binnen verschillende administraties, verschillende kostensoorten opgenomen zijn. Risico’s elimineren die standaardisatie in de weg staan, houden we bij bottleneck-it dan weer erg van ?  

Aan een template voor Power BI zijn geen kosten verbonden, maar aangezien je jouw dashboards en rapporten wilt delen met klanten, ontkom je er niet aan een licentie van € 8,40 per maand af te nemen. 

Voordelen:

  • gemakkelijk om vanuit een template-bestand een klantspecifiek dashboard te maken 
  • werkt erg goed bij standaardisatie rekeningnummers of bijv. RGS-codering 
  • driemaal lagere licentiekosten per maand i.v.m. Visionplanner 

Nadelen:

  • je zult iedere nieuwe administratie opnieuw moeten baseren op het template waarvan jij vindt dat deze het beste bij je nieuwe klant past 
  • template werkt het beste als er een administratie op gebaseerd wordt welke dezelfde bronsoftware als het template gebruikt 

Gebruiksgemak sjablonen/templates voor standaard dashboards (beoordeling)
Visionplanner: 9 
Power BI: 7

Gebruiksgemak sjablonen/templates voor klantspecifieke dashboards (beoordeling)
Visionplanner:
Power BI:

Wellicht vind je het leuk na het lezen van dit artikel, om eens een vrijblijvend gesprek met bottleneck-it te hebben. Neem contact op, dan kunnen we kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.