Visionplanner vs. Power BI: gebruiksgemak

Visionplanner vs. Power BI 

Het was zo tegen het einde van 2018, dat ik het zag gebeuren in mijn rol als consultant bij Visionplanner. Steeds meer morrende, klagende kantoren. Daar waar dashboards nog niet eens maximaal benut en ingezet werden, kwam toch de vraag naar meer. Meer inzicht, dieper wegzakken in details: projecten, artikelen, debiteuren- en crediteuren naar grootte.  

Stiekem vond ik het wel grappig, kon ik er wel om lachen. Veel kantoren hadden moeite dashboards aan de man te brengen, bij klant en medewerker. In plaats van de oorzaak daarvan te onderzoeken en aan te pakken, werd er gewezen naar de tekortkomingen van de tussentijdse cijfermodule in Visionplanner. “Ja, maar [vul in] ontbreekt en daarom…” Net zoals dat er bij het maken van een standaardsjabloon, vaak geroepen werd dat dit niet voor ‘deze ene, speciale klant’ zou werken. 

Hoe zit dat nu, inmiddels anderhalf jaar verder? Visionplanner heeft in die tijd verder kunnen ontwikkelen, maar ook Microsoft heeft met zijn Power BI niet stilgezeten en dit steeds toegankelijker gemaakt voor de ‘casual dataverwerker’. 

We gaan in de komende artikelen in op de overeenkomsten en verschillen tussen Visionplanner en Power BI, zodat je zelf beter in staat bent te bepalen welke applicatie je gebruikt voor welke klant. We kijken of deze tools puur als vervanging van elkaar dienen, of wellicht ook als aanvulling op elkaar gebruikt kunnen worden.  

We kijken in de vergelijking tussen de applicaties niet verder dan financiële data, om een zo eerlijke mogelijke vergelijking te maken. 

Visionplanner vs. Power BI: gebruiksgemak inlezen financiële data vanuit online boekhoudsoftware

Visionplanner

Visionplanner kenmerkt zich door zijn toegankelijke manier van koppelen met boekhoudsoftware. Je selecteert je boekhoudsoftware, logt in met je gebruikersnaam en wachtwoord en kiest vervolgens de administratie die je in wilt lezen. Op de achtergrond worden de financiële tabellen ingelezen, daar waar nodig al aan elkaar gelinkt en alles wat jij nog moet doen is ervoor zorgen dat de grootboekrekeningen aan de juiste rubrieken gekoppeld worden.  

Power BI

In Power BI gaat dit net iets anders. Even inloggen en direct koppelen met je boekhoudsoftware zit er niet in. Om een koppeling tot stand te brengen, kun je bijvoorbeeld aan de slag met het aanroepen van data via een API, indien de boekhoudsoftware deze aanbiedt. 

Is dat lastig? Nou… als je denkt dat Python een slang is en JSON een jongensnaam, is de kans groot dat je nog niet helemaal weet hoe je zelf gebruik maakt van een API van een softwareleverancier. Gelukkig zijn er partijen die via een connector een directe koppeling vanuit je boekhoudsoftware naar Power BI aanbieden. De connector haalt de data op. Vervolgens moet je zelf nog de juiste relaties leggen tussen de ingelezen tabellen en de kardinaliteit tussen de sleutels van deze tabellen bepalen. Dat laatste is iets dat veel financials zullen herkennen vanuit bepaalde vakken binnen opleidingen, waarbij bijvoorbeeld gewerkt werd met Microsoft Access. 

Is dat eenmaal gelukt, dan kun je aan de slag! 

Gebruiksgemak financiële data inlezen (beoordeling)
Visionplanner: 9 
Power BI: 7 

Wellicht vind je het leuk na het lezen van dit artikel, om eens een vrijblijvend gesprek met bottleneck-it te hebben. Neem contact op, dan kunnen we kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.