Visionplanner vs. Power BI: eenvoud van formules

Eenvoud in het maken van formules 

In  zowel Visionplanner als Power BI bestaat de mogelijkheid om formules aan te maken. Dit kan in beide applicaties op regel- en kolomniveau.  

Visionplanner 

Op regelniveau formules aanmaken in Visionplanner doe je via de ‘KPI’s & berekeningen’. Deze formules kun je scharen onder een groep, waardoor je bijvoorbeeld een dropdown-menu kunt creeëren. De positie van de formuleregels kun je achteraf niet meer veranderen. 

Formules op rijniveau zijn gemakkelijk in te voeren en te gebruiken in widgets. 

Via onderstaande link vind je uitleg op de supportportal van Visionplanner

Op kolomniveau kun je werken met formules onder de tab ‘Kolomdefinities’. Deze functionaliteit vind je alleen in het sjabloon. Heb je een klant die niet op je sjabloon gebaseerd is, dan kun je daar geen kolomdefinities voor aanmaken en zul je bij Visionplanner een verzoek moeten indienen om deze kolomwaarde standaard toe te laten voegen aan de software. 

Kolomdefinities zijn lastiger te implementeren. Je moet goed begrijpen wat je doet en in zekere zin kun je zeggen dat je een klein beetje aan het programmeren bent.  

Via deze link vind je uitleg op de supportportal van Visionplanner. 
  

Power BI 

Op regelniveau formules aanmaken in Power BI doe je via ‘new measure’ of ‘quick measure’. In de basis lijkt dit op formules maken in Microsoft Excel, echter verschilt de manier van uitwerken van de formules ietwat.  

Eigenlijk kun je het zo gek niet verzinnen, of je kunt er in Power BI een formule voor maken. De mogelijkheden zijn ongelimiteerd en je zult dan hoogst waarschijnlijk ook maar een fractie van deze mogelijkheden gebruiken.  

De quick measure-mogelijkheid is een wizard die je in staat stelt een formule aan te maken, zonder deze zelf in de formulebalk in te tikken. Veelgevraagde functionaliteiten zoals optellen, aftrekken en filter waarde vind je hier al terug.  

Op kolomniveau kun je ook nieuwe waardes creëren in Power BI. Het maakt hierbij niet uit of een administratie gebaseerd is op een template of niet, je hebt daarin alle vrijheid. 

Wat Microsoft erg goed doet, is deze functionaliteit eenvoudig houden. Door het selecteren van verschillende kolommen, kun je al aangeven dat deze bijvoorbeeld door elkaar gedeeld moeten worden. 

Naast formules op regel- en kolomniveau, kan je formules in Power BI ook o.a. gebruiken om calculated tables te maken en te werken met row level security. Deze opties werken we in dit artikel niet uit. 

Meer informatie vind je onder deze link.  

Eenvoud in het maken van formules op regelniveau (beoordeling) 
Visionplanner: 9 
Power BI: 8 

Eenvoud in het maken van formules op kolomniveau (beoordeling) 
Visionplanner: 7 
Power BI: 8